Så här ser det ut vid våra sopdepåer och i soprummen!


Vem, eller vad rår för att det ser ut så här?

Slarv, jävelskap, oförstånd eller bristande kunskap? Givetvis har alla dessa anledningar sin bidragande orsak. Men då lägger vi hela skulden på den som lämnar soporna. Jag gör gällande att allt beror på att grundförutsättningarna för att lyckas har missats.
Fel platser, felaktiga upplägg, dålig information och felaktig information. Information kräver ett logiskt upplägg. Där allt sker på ett naturligt sätt. Redan i diskbänken ska nödvändig information finnas. Var ska nästa information finnas, i ett hyreshus i trappuppgången, där kartor och sortering ska påvisas. I villan på lämplig plats, så att alla familjemedlemmar kan avgöra hur man hanterar varje sopa. Även här kartor som visar vart man åker med det som inte ska hanteras inom tomtgränsen. Minst två gånger per år bör ansvariga tjänstemän ha informationsmöten, om vissa personer inte infinner sig så ska man ta kontakt direkt, via telefon eller om så är lämpligt, direkt i hemmet. I hyreshusen delas denna uppgift mellan bostadsföretaget och miljökontoret. Om det förekommer olika invandraspråk så måste man skaffa personer som kan ge information på de språken. Soprummen i hyreshusen måste ha utförlig information, med alla nödvändiga språk. Gemensamma tvättstugan likaså, såväl som i gemensamhetslokalen. Men bara det som berör sopor i de utrymmena.

Sophantering och ambitioner!

De som har ansvaret för våra återbruksstationer är företag som har huvudansvaret för att vi tar med oss dessa produkter till vårt hem. Handel-, embalage- och tidnings- industrin. Ambitionerna som de har för vårt samlande det styrs av de krav som Regering och Riksdag har satt. Mål som man redan har nått upp till.

Källsortering?

Det måste vara svårt för ansvarig tjänsteman att säga annat än att vår källsortering är god, om man är ansvarig för den information som gick ut vid införandet av källsorteringen. Att stå upp och säga att det är ett misslyckande, när exempelvis ett bostadsområde på ca 100 hushåll och beräknad två påsar från varje hushåll i veckan, i verkligheten slänger bara ca 20 påsar i avsedda kärl varje vecka. Övriga som utnyttjar påsarna slänger dem i förbränningssoporna. Att det i ett villaområde produceras mellan två och sex påsar i varje kärl mellan tömmningarna. Så ca fem hushåll borde ha ett gemensamt kärl för att sopbilen inte skulle behöva stanna 5 gånger och sprida ut sina avgaser utan det skulle räcka med ett stopp på 10 hushåll.